koudebruggen

Koudebruggen.

Ik wil het hebben over koudebruggen, die kom ik als aannemer vaak tegen op de bouwplaats.En ik krijg geregeld vragen hierover van mijn klanten.

Wat zijn koudebruggen nou eigenlijk?Koudebruggen kunnen op meerdere plaatsen in een gebouw voorkomen bijvoorbeeld bij een balkon het beton is daar bijvoorbeeld doorgestort naar buiten, als het binnen lekker warm is en buiten vriest het dan koelt het beton af buiten, en dat trekt door de beton naar binnen.
Binnen is het warm. De warme lucht condenseert op de koude beton waardoor er vocht ontstaat.

Koudebruggen door latei

Koudebrug door latei

Zoals u hiernaast ziet is een typische voorbeeld wat veel bij oudere woningen voorkomt, de latei boven de raam werd vroeger in het werk gestort meestal tegen de buitenmuur aan waardoor er een koudebrug ontstaat.
De warme lucht van binnen in de woning slaat tegen de koude latei en condenseert en het stukwerk wordt vochtig waardoor er weer schimmel ontstaat.
Schimmels veroorzaakt door koudebruggen zijn niet alleen moeilijk op te lossen maar ook erg schadelijk voor de gezondheid van mens en dier!
Koudebruggen boven raam Broens Bouwbedrijf
Met een warmte camera infrarood kun je precies zien waar er warmte lekken zijn, en dan weet je ook gelijk waar er problemen te verwachten zijn.

 

 

Oplossingen voor koudebruggen

Koudebruggen oplossen is niet zo gemakkelijk, als de koudebrug zich in de latei boven de raam zit kun je dit oplossen door tegen de binnenmuur te isoleren en daarvoor een voorzetwand te plaatsen en deze weer opnieuw af te stukken.

Koudebruggen oplossen Broens Bouwbedrijf

Hiernaast een foto van een voorzetwand.

Hierdoor kan de warme lucht niet meer aan de koude muur waardoor de warme lucht niet meer kan condenseren dus geen vocht meer!

Dus als u een koudebrug ontdekt in de muur kunt u het zo oplossen.
Koudebruggen hebben niet alleen een nadelig effect op uw gezondheid maar ook op uw energie rekening dus verhelpen loont altijd.

Bij deze nog een filmpje van Tonzon Thermosheets voorzetwand:

 

Koudebruggen in de spouwisolatie:

Een ander soort koudebruggen zijn die in de isolatie.
Vaak bij nieuwbouw waar de isolatie niet goed is aangebracht ontstaan er koudebruggen.

Koudebruggen in isolatie Broens Bouwbedrijf

Zoals u hierlangs op de foto ziet zit de spouwisolatie niet goed tegen de binnenmuur waardoor er weer warmte van binnen naar buiten kan weg lekken.Koudebruggen door slecht aangebrachte isolatie Broens Bouwbedrijf

Dus ook tijdens het bouwen moet je goed opletten dat de spouwisolatie goed wordt aangebracht.

 

Na isoleren van oude woningen:

Na isoleren van niet oudere woningen heeft ook een risico op koudebruggen en vocht en schimmels nadat men heeft nageisoleerd.
De spouw wordt volgespoten met isolatie (maakt niet uit welke isolatie) op de plaats waar specie resten in de spouw zitten of waar lateien of een balkon zit  komt er weinig of zelfs geen isolatie.De binnenmuur wordt nu warmer dan voorheen omdat de spouw is geïsoleerd maar op plaatsen waar er minder of zelfs geen isolatie is gekomen blijft de binnenmuur op die plaatsen kouder waardoor daar de warme binnenlucht condenseert tegen de koude plekken net weer als gevolg vocht en schimmels.

Laat uw spouw altijd controleren op vuil, beton of lateien waardoor het naisoleren tot problemen kunnen leiden!

Heeft u nog vragen over koudebruggen laat het hieronder maar weten!
Als u wil dat ik bij u thuis kom kijken of u koudebruggen heeft maak dan een afspraak met mij!

Tel 0495-624972

 

 

Deze webpagina is geschreven door Rudolf Broens

About Rudolf Broens

Ik ben Rudolf Broens geboren op 14-07-1974 in Ospeldijk (gem. Nederweert). Ben opgegroeid op een boeren bedrijf. Al vroeg mijn handen uit de mouwen moeten steken. Na de LTS Timmeren te hebben gedaan begonnen met de opleiding voor metselaar. Daarna het vakdiploma aannemers gedaan en met goede resultaten afgerond. Na een paar jaar voor een werkgever te hebben gewerkt begon het te kriebelen om voor mij zelf te beginnen. In 1997 ben ik dan ook begonnen met Broens Bouwbedrijf nu dus 17 jaar geleden. Bouwen vind ik geweldig om te doen! Het geeft mij voldoening en energie om iets te maken, iedere dag te zien dat er weer wat veranderd is aan het bouwwerk waar je mee bezig bent. En als het dan af is het bouwwerk over te dragen aan de opdrachtgever zodat die daar nog jaren van kan genieten! "Wij bouwen op vertrouwen" Broens Bouwbedrijf

Comments

koudebruggen — 14 Comments

 1. Hallo,
  Ik heb dus precies last van dit probleem. Boven het raamkozijn ontstaat veel condens en daardoor schimmel. Dit probleem bestaat sinds kort. Er zit al een paar jaar een nieuw kozijn met dubbele beglazing in. Maar het probleem bestaat nog maar een paar maanden. Wat zijn de kosten om dit probleem te verhelpen?

 2. Hoi Nicolle,

  Ik kan dat nu niet beoordelen.
  Er kunnen verschillende oorzaken zijn bijvoorbeeld heeft de ruimte waar dat zich voordoet een nieuwe bestemming gekregen is de temperatuur in de ruimte omhoog gegaan, of is de spouw laatst nog nageïsoleerd.
  Is de ruimte waar dat zich voordoet nu anders geventileerd?
  Zijn de buitengevels geimpregneerd in de laatste maanden?
  Ik zal met u een afspraak moeten maken om goed te kunnen beoordelen wat de oorzaak is en wat dan de oplossing moet zijn!

 3. Hallo Rudolf,
  Enkele jaren geleden zijn we in de kamer overgegaan van plavuizen naar een vinylvloer. Sinds enige tijd ( 1,5 jaar onstaan er in de hoeken bij de vloer schimmelplekken.
  Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
  Groetjes

  • Hallo Will,

   De oorzaak daarvan is waarschijnlijk een vervuilde spouw of geen of weinig vloer isolatie.
   Kijk vroeger had u daar plavuizen liggen als er condens op de plavuizen komt heeft u daar niet zoveel last van omdat de plavuizen geen vocht opnemen.
   Nu heeft u de plavuizen vervangen voor vinyl, de hoeken van de kamer zijn kouder dan de rest van de vloer de warme lucht van de woonkamer slaat op de koude hoeken van de vloer en zal daar gaan condenseren en waarschijnlijk ook nog tussen de vinyl en de betonnen vloer, daardoor ontstaat er schimmel.
   Dat is bij u denk ik de oorzaak.
   Een oplossing zou kunnen zijn om de vinylvloer te vervangen in weer tegels en of laminaat vloer.
   Als u een laminaat vloer gaat leggen denk dan aan een ondervloer die ook een isoleerende werking heeft daarmee lost u het condensatie probleem op.
   Ik weet niet of het mogelijk is om onder een vinyl vloer een ondervloer aan te brengen, als dat kan is het probleem met de schimmel ook opgelost.
   Met vriendelijke groet,
   Rudolf Broens.

 4. Hallo Rudolf,

  Ik heb een schuin dak dat van buiten geïsoleerd is met 5 cmd dik isolatie materiaal. dit blijkt niet genoeg te zijn en daarom wou ik het dak verder van binnen isoleren. Onder de isolatie materiaal zijn dakschroten aangebracht.
  Ik vraag me af of ik de nieuwe isolatie direct tegen de schroten kan aanbrengen. Of zorgen de schroten in dit geval voor een koudebrug?
  Of is de oplossing om de isolatie via ventilatiebalken tegen schroten zetten?

  Ik zie jouw reactie met belangstelling tegemoet,
  Met vriendelijke groet,
  Mehryar

  • Hallo Mehryar,

   Het van binnen isoleren van het dak tegen de schroten gaat niet als je dat gaat doen zal het houtwerk tussen de isolatie laag gaan rotten.
   Omdat je het houtwerk opsluit tussen twee isolatie lagen kan er geen lucht langs het houtwerk tevens bestaat de kans dat er condens tussen de isolatie lagen ontstaat.
   En daar zit het houtwerk!
   Het eenigste wat je kunt doen is het dak van buiten uit opnieuw te isoleren met dikkere isolatie (maar dat is natuurlijk wel een kostbare oplossing.
   Als je de zolder alleen gebruikt voor opslag van spullen zou u ook de vloer van de zolder kunnen isoleren dan blijft de zolder wel kouder maar daaronder warmer.
   Ik hoop dat u aan mijn adwoord iets heeft gehad!!
   Met vriendelijke groet,
   Rudolf Broens

 5. Hallo Rudolf

  Wij hebben mogelijks dit probleem rond een raamkozijn, eerst dachten we dat het een lek was van het platte dak erboven, maar probleem blijft en nu had een vochtexpert (van opstijgend vocht) gezegd dat dit eruit zag als een koudebrug. Nu is het zo dat het water wel echt lekt uit de bovenkant van het kozijn, niet dagelijks, maar als het vochtiger/kouder is buiten. Schimmel is er gelukkig wel niet te zien, het is een badkamer en we verluchten wel veel. Maar kan een koudebrug echt lijken op een lek? Hoe lossen we dit het beste op? Een wand voorplaatsen is hier niet echt een optie toch? Alvast bedankt voor een antwoordje!

 6. Vijf jaar geleden lieten we het dak van de dakkapel vervangen.
  Nu valt het ons op dat er tijdens de ijsperiode ijspegels aan het dak hangen.
  Het trepa wat er, met tussenruimte zit verbuigt.
  We hebben garantie op het dak maar de aannemer zegt dat het waarschijnlijk een koudebrug is, hoe komen we erachter wat het probleem is. ?
  Er zit in die hoek van het dak alleen een doorvoer van het luchtkanaal van de wc. De ijspegels hangen maar op 1 plek. De vochtigheid van de zolder, die verwarmt is is laag.

  • Hoi Anja,
   Ik kan dat natuurlijk niet beoordeelen van uit hier maar een koude brug lijkt mij toch erg onwaarschijnlijk.
   Koudebruggen condenseren aan de binnenkant, dus het vocht zit dus bij jullie binnen en daar vriest het niet als het goed is.
   Mij lijkt een lek meer voor de hand liggend.
   Zit het ijs bij de afvoer van het dak van de dakkapel of zit het ergens anders?
   Laat maar weten!
   Groetjes Rudolf Broens

 7. Wij wonen in een appartementengebouw uit de jaren ’50. De vloeren zijn één geheel met de balkons. Vloeren en muren voelen in de winter onaangenaam koud aan. Ook als de binnenlucht tot 21 graden wordt verwarmd, voelt het op sommige plaatsen nog steeds te koud. Ik denk zelf aan isolatie van vloer, muren en plafonds. Iemand anders kwam met het advies om bij op ‘koudebruggen’ infraroodverwarming te plaatsen. Vond ik vreemd. Kun jij ons helpen?
  Groet, Frans uit Breda

  • Hoi Frans,

   Isoleren van de vloer en wand lijkt mij de beste optie, je haalt namelijk de kou van de constructie af.
   Infraroodverwarming geeft stralingswarmte af (zoals de zon dat doet).
   Geeft wel een behaaglijk gevoel omdat je niet de lucht verwarmd.
   Een combinatie van isoleren en een infrarood verwarming kan in jou geval wel een goede optie zijn.
   Groet, Rudolf Broens

 8. Beste Rudolf,

  Wij hebben ons velux dakraam laten vervangen door een velux kunstof dakraam.
  Nu hebben we, als het buiten kouder wordt, condens op het kozijn staan. Zelfs zo erg dat er op het laminaat eronder een plasje water ligt.
  Uiteraard al contact gehad met velux, maar je kan net zo goed tegen een boom praten. Alleen reacties waar je niets aan hebt. Heb jij misschien een oplossing? Wij slapen op de kamer en genereren zodoende best veel warmte, maar als het buiten 6gr of kouder is en water ligt al op de vloer is dat best vervelend.
  Ik hoop dat je een oplossing hebt.

 9. Beste Rudolf,

  Ik heb een bungalow uit 1970 en ben opzoek naar advies hoe het best een koudebrug tussen muren en platdak na te isoleren. De situatie is de volgende: op de muren liggen de 24x5cm balken (hoh=40cm) van het platdak met 80-160cm oversteek. Op de balken ligt de isolatie bestaande uit 5cm houtwal, 22mm dakplaat en 5cm PUR. De koudebrug zit tussen de balken en de dakisolatie. De oversteken zijn afgetimmerd met hardhout sierlatten en daarover heen is later trespa aangebracht. Mijn vraag is hoe kan ik het best muurverlengde isolatie aanbrengen tussen de balken? Als ik het van boven doe krijg ik waarschijnlijk nooit meer de dakisolatie als hij nu is en als ik het aanbreng van onder via de oversteek dan kun je er niet optimaal bij. Tweede vraag zijn er mogelijkheden om met spuiten de zaak goed aftedichten en latere vochtproblemen te voorkomen?

 10. Beste Rudolf
  ik woon in een appartement op de 3e etage in Amsterdam (bouwjaar 1920-1930)
  de keukenvloer is ijskoud en ligt boven een slaapkamer. Hier komt koude lucht naar boven waardoor de hele keukenvloer ijskoud is; er ontstaat schimmel op de muur achter een staande kast (tot ca 30 cm boven het vloeroppervlak en in de hoek tot aan het plafond), er bladdert verf op de plaats waar oorspronkelijk een tussenmuur zat (de keuken was oorspronkelijk gebouwd als slaapkamer).
  Nu vermoed ik dat de warme lucht in de keuken condenseert tegen de muur waar die het koudst is (bij de vloer) en waar de ventilatie het minst is (achter de kast).
  Kan ik dit oplossen door de vloer te isoleren ?
  Zoja, hoe en waarmee moet deze isolatie uitgevoerd worden ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *